Uitnodiging: Voorlichtingsbijeenkomst “Hulp bij Schulden”

De participatieraad WMO & Jeugdhulp Gemeente Buren organiseert een voorlichtingsbijeenkomst met als thema ‘Hulp bij schulden’. De bijeenkomst vindt plaats op 19 april a.s. in de Liendenzaal van het gemeentehuis te Maurik van 9.30 uur tot 11.30 uur. U bent welkom vanaf  9.15 uur.

De participatieraad vraagt aandacht voor dit onderwerp omdat steeds meer gemeenten ontdekken dat achter veel problemen bij huishoudens óók stress over schulden speelt.  Het STIB constateerde, na één jaar praktijkervaring,  dat schulden op de top 5 staan van de problemen bij huishoudens in onze gemeente. 

Om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening moeten huishoudens aan criteria voldoen. Deze zijn voor een beperkte groep huishoudens haalbaar. Reden om na te denken hoe hulp óók op andere wijze ingezet kan worden. Met name voor de groep huishoudens die dreigen in een onoplosbare schulden situatie of schuldsanering te komen. Uitgangspunt hierbij is om huishoudens met financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken.

In Nederland starten steeds meer interessante initiatieven van ‘hulp bij financiële administratie’ tot ‘sanering van schulden’; uitgevoerd door ervaringsdeskundigen,  (opgeleide) vrijwilligers en/of professionals.

Deze ochtend willen wij u informeren over wat schulden ‘doet’ met huishoudens en de omvang van de schuldenproblematiek in de diverse kernen (incl. concrete cijfers). Daarnaast informeren wij u over de  landelijke vereniging  ‘SchuldHulpMaatje’, een initiatief van de kerken in Nederland. Vanuit deze vereniging bieden hiervoor opgeleide vrijwilligers hulp aan mensen die te maken hebben met (dreigende) schulden. Zonder oordelen en adequaat. Om een vicieuze cirkel van schulden te voorkomen, richten zij zich voor de langere termijn op zelfredzaamheid en bewust financieel gedrag. En je mag bij een maatje altijd opnieuw aankloppen voor advies of hulp bij je financiën.  Zie   www.schuldhulpmaatje.nl . De heer Arie Dirksen, coördinator van de afdeling Schuldhulpmaatje Geldermalsen,  geeft een presentatie over de landelijke Vereniging SchuldHulpMaatje,  de rol die de vrijwilligers van schuldhulpmaatje in gemeentes spelen, de kennis en kunde van de medewerkers, het imago van het maatje etc.

En willen wij met u in gesprek over de mogelijkheden die een afdeling “Schuldhulpmaatje”  in onze gemeente zou kunnen bieden.  Wilt u meer informatie over de schuldenproblematiek in onze gemeente?  En wilt u meedenken over de mogelijke inzet van een afdeling  Schuldhulpmaatje in onze gemeente?

Meld u dan uiterlijk 14 april aan via onderstaand formulier.

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Telefoonnummer

Onderwerp
Aanmelding voorlichtingsbijeenkomst "Hulp bij Schulden"

Bericht

Vink het vakje aan om het formulier te kunnen versturen

Dit bericht is geplaatst in Bijeenkomsten, Wmo-raad met de tags , , , . Bookmark de permalink.